Ο Προοδευτικός δεν είναι ούτε ο “αριστερός” ούτε ο “δεξιός”. Είναι ο “ανοιχτός” για πραγματικές αλλαγές

από Χρήστος Κώνστας
Λότζια Δημαρχείο Ηράκλειο

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι εμφανής η αγωνία πολλών σχηματισμών που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών να πείσουν οτι είναι οι κύριοι εκφραστές πολιτικών όρων όπως ο σοσιαλισμός, ο φιλελευθερισμός ,η συντήρηση ή ο προοδευτισμός. Για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη στενή σχέση που οφείλει να έχει με τις ανάγκες και την καθημερινότητα του πολίτη, ο τελευταίος όρος , δηλαδή η πρόοδος είναι εκείνος που μπορεί να αποτυπώσει την εξέλιξη και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής, που αποτελεί και το ζητούμενο κατά την άσκηση πολιτικής σε επίπεδο Δήμου.

Όμως τι στα αλήθεια είναι προοδευτικό για τον πολίτη;Είναι πραγματικά προοδευτικός ο πολιτικός αυτός που αρκείται στο να δίνει την εντύπωση ότι είναι «ένας από τους πολλούς», «ένας από μας», ή αυτός που πασχίζει να αποτυπώσει, μέσω της δράσης του και του ήθους του, ότι όλοι μας μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι; Είναι σαφές οτι ο κάθε Ηρακλειώτης και η κάθε Ηρακλειώτισσα ανάλογα με τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις αντιλαμβάνονται και εκφράζουν διαφορετικά την έννοια του όρου Προοδευτικός.

Ωστόσο για εμάς στην παράταξη ¨Ηρακλειο για όλους¨ η έννοια της προόδου δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά πολιτικά πλαίσια του αριστερού ή του δεξιού, ιδιαίτερα όταν αυτά δεν μπορούν είτε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών ή ακόμη πολύ περισσότερου όταν προσκροούν στην κοινή λογική. Καθαρές κουβέντες. Δεν διεκδικούμε το μονοπώλειο του προοδευτισμού αλλά δεν μπορούμε και να μένουμε και παθητικοί στην ποικιλότροπη εκμετάλλευση του.

  • Για εμάς, προοδευτικός είναι εκείνος που θέτει ρεαλιστικούς στόχους .
  • Για εμάς, προοδευτικός είναι εκείνος που τάσσεται υπέρ της πραγμάτωσης ολοένα και υψηλότερων στόχων, υπέρ της διαρκούς εξέλιξης .
  • Για εμάς, προοδευτικός είναι εκείνος που αναγνωρίζει τον ρυθμιστικό ρόλο Κράτους-Δήμου και τον προστατεύει ,ενισχύοντας και αναπτύσσοντας δημοτικές δομές ενώ ταυτόχρονα πιστεύει στην υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία και την στηρίζει.
  • Για εμάς, προοδευτικός είναι εκείνος που προστατεύει και ενισχύει το δικαίωμα στην εργασία ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει οτι επιτυγχάνεται ο στόχος της ποιοτικής παραγωγής αποτελέσματος .
  • Για εμάς, προοδευτικός είναι εκείνος που δεν διστάζει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που εγκλωβίζουν τις υγιείς δυνάμεις της πόλης.
  • Για εμάς, προοδευτικός είναι εκείνος που αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος και ανατρέπει κατεστημένα όταν αποδεδειγμένα ο τρόπος λειτουργίας οποιασδήποτε συντεχνίας είναι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
  • Για εμάς, προοδευτικός είναι εκείνος που πιστεύει στην ισονομία και την ισοπολιτεία και δεν εγκαταλείπει τον Δήμο στην ανομία και την αναρχία κινούμενος φοβικά για να μην χαρακτηριστεί “καταστολέας” και εισπράξει πολιτική φθορά.
  • -Για εμάς ,προοδευτικός είναι εκείνος που έχει αποφασίσει να ζει την πόλη καθημερινά με τους πολίτες, που τους αφουγκράζεται, τους συμπαραστέκεται και τους καθοδηγεί με το παράδειγμα του.

Εν κατακλείδι, όπως το να αυτοχαρακτηρίζεσαι συντηρητικός δεν σημαίνει ότι είσαι και λιγότερο δημοκράτης έτσι και το να αυτοχαρακτηρίζεσαι προοδευτικός δεν σημαίνει ότι είσαι και a priori υποστηρικτής της εξέλιξης και της πρόοδου.Οι θέσεις και η δράση του καθενός καθορίζουν το πολιτικό στίγμα και αυτό δεν χαρίζεται απο συγγενεις και φίλους,ούτε κληρονομείται απο πολιτικούς συντρόφους.Το δημιουργούμε. Είτε με αυτά που τολμάμε να πράξουμε,είτε με αυτά που δεν τολμάμε να πράξουμε.Tολμήστε με την ψήφο σας!

0 σχόλιο
3

Σχετικές αναρτήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο