Πρόεδρος ΑΣΕΠ αποκλειστικά στον Politica 89.9:<<Πριν τις 15/3 ο γραπτός διαγωνισμός εαν διεξαχθούν οι εκλογές στις 9/4>>

από Χρήστος Κώνστας
Πρόεδρος ΑΣΕΠ αποκλειστικά στον Politica 89.9

Τον πιθανό χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού ΑΣΕΠ, όπου 108.000 υποψήφιοι απόφοιτοι τεχνικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαγωνιστούν για μία από τις 5.124 θέσεις στο Δημόσιο αποκάλυψε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του φορέα Αθανάσιος Παπαιωάννου, επισημαίνοντας πως ο γραπτός διαγωνισμός θα διεξαχθεί πριν τις 15 Μαρτίου, αν γίνουν εκλογές στις 9 Απριλίου.

Ο κ. Παπαιωάννου, εξήγησε τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στον πανελλαδικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ  προκειμένου να καλυφθούν 5.124 μόνιμες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι όλοι η υποψήφιο θα εξεταστούν στα ίδια θέματα, καθώς η ύλη είναι κοινή για όλους. «Ο διαγωνισμός δεν ψάχνει αν κάποιος είναι καλός δικηγόρος ή καλός πολιτικός μηχανικός. Ψάχνει να δει  αν κάποιος θα είναι καλός δημόσιος υπάλληλος και ένας καλός δημόσιος υπάλληλος εκτός από την καθαυτού δουλειά που κάνει, κάνει και πολύ διοικητική δουλειά», σχολίασε.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, αφού αναφέρθηκε  στις οδηγίες και τα παραδείγματα του είδους και του τύπου των ερωτήσεων που θα περιλαμβάνονται στη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, σχολίασε τις αλλαγές στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και επεσήμανε:  «Έχουν γίνει αρκετά μεγάλοι διαγωνισμοί, αυτός ο διαγωνισμός, έχει διαφορές, ως προς τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι επιτυχόντες των διαδικασιών. Όλη αυτή η ιστορία γίνεται επειδή τα τυπικά προσόντα δεν αρκούν. Τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά δίνουν καλά εφόδια, όμως δεν αποδεικνύουν, ότι επιλέγονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις του Δημοσίου. »

Σε ερώτηση για το αν γίνεται ουσιαστική αξιολόγηση στο Δημόσιο ο κ. Παπαιώαννου, απαντά: «Ουσιαστική αξιολόγηση δεν υπάρχει στο δημόσιο.  Υπήρχαν πολλά και διαφορετικά καθεστώτα προσλήψεων γι αυτό και σήμερα έχουν γίνει αλλαγές στο ΑΣΕΠ, ως προς τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι επιτυχόντες των διαδικασιών, προκειμένου να ξεκινήσει μια πιο ουσιαστική προσπάθεια αξιολόγησης. Χρειάζεται όμως ο τρόπος επιλογής δημοσίων υπαλλήλων, να παγιωθεί και να εφαρμόζεται συστηματικά κι όχι να αλλάζει κάθε φορά που αλλάζουν οι κυβερνήσεις και τα Υπουργικά Σχήματα. »

Ειδικότερα πρότεινε: «Χρειάζεται ένα πιο σταθερό πλαίσιο προσλήψεων κι αξιολογήσεων. Να βρούμε τις όποιες αδυναμίες του πλαισίου και να τις βελτιώσουμε. Χρειάζεται να γίνεται μια επιλογή Γενικών Διευθυντών όχι μόνο με βάση τα προσόντα των υποψηφίων αλλά και με βάση την δυνατότητα δημόσιας διοίκησης. Υπάρχει Νομοθετικό Πλαίσιο, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν είναι κακό να υπάρχει η έννοια της μονιμότητας αλλά να εξετάζεται με βάση τα παραπτώματα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. »

Ακούστε τον κ. Παπαιώαννου:

0 σχόλιο
0

Σχετικές αναρτήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο