Όμηροι τον μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

από Νίκος Ρηγάκης

Την προεκλογική περίοδο του 2014, η χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στο κέντρο του Ηρακλείου, είχε βρεθεί -δικαίως- στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η τότε Δημοτική αρχή είχε αποτύχει επί 12 συναπτά έτη, να αποκαταστήσει την ευνομία και την ευταξία, αδυνατώντας ή ακόμη και αδιαφορώντας να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο-πλαίσιο, βάσει του οποίου οι χρήστες των κοινόχρηστων χώρων θα ήταν υποχρεωμένοι να κινηθούν. Το αποτέλεσμα ήταν επί τρεις θητείες(!) ο καθένας να κάνει σχεδόν ότι θέλει. Στην τότε εκλογική αναμέτρηση, η σημερινή δημοτική αρχή συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο ζήτημα στην κορυφή των προτεραιοτήτων της προς επίλυση, γεγονός που από το αποτέλεσμα των εκλογών προκύπτει ότι συνέβαλε μεταξύ άλλων στην επικράτηση της.

Όμως σχεδόν 5 χρόνια μετά οι δεσμεύσεις της παρούσας δημοτικής αρχής παρέμειναν κενό γράμμα. Αντιλαμβανόμενη ότι βρίσκεται έκθετη απέναντι στους πολίτες, επιχείρησε σπασμωδικά σε χρόνο καθαρά προεκλογικό και ενώ έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα από το 2014 έως το 2019 καθαρής απραξίας, να επιβάλλει την τάξη. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, όταν δεν υπάρχει σχέδιο και διάλογος. Η εφαρμογή του νόμου έναντι λίγων που έρχεται απλά να επιβεβαιώσει την ανισονομία. Δυστυχώς και αυτή η δημοτική αρχή μετέτρεψε τον νόμο σε πρόβλημα αντί ο νόμος να είναι το ¨όχημα¨ για τη λύση του προβλήματος.
 
Η παράταξη μας ¨Ηράκλειο για όλους¨ είναι η μόνη τουλάχιστον μέχρι σήμερα που δημόσια και γραπτώς, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες που έχουν στόχο την εξασφάλιση κάποιων ψήφων δια της γνωστής μεθόδου «πες πολλά και στο τέλος μη δεσμευτείς για τίποτα», δημοσιοποιήσαμε  συγκεκριμένες θέσεις απέναντι σε ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στην εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τους πολίτες και στη λειτουργία δεκάδων επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης που δραστηριοποιούνται στο κέντρο.

! Εφαρμογή του νόμου χωρίς παρεκκλίσεις εναντί όλων με την προϋπόθεση, ο Δήμος να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου θα είναι υποχρεωμένοι όλοι να κινηθούν. Μέχρι την εκπόνηση του σχεδίου πρόκειται να κινηθούμε με γνώμονα τις κοινωνικές συνθήκες και την ανάγκη εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης στο πλαίσιο της νομιμότητας.

! Ναί στην περαιτέρω μείωση των τελών για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου εφόσον τα οικονομικά του Δήμου το επιτρέπουν. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο απο την ανάληψη του καθηκόντων μας εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν θα έχουμε λάβει σχετική απόφαση.

! Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και καφε στο κέντρο για τους θερινούς μήνες πρόκειται να εξεταστεί με θετική εισήγηση μόνο όμως με την προυπόθεση οτι ο Δήμος έχει εξασφαλίσει τα επαρκή ¨εργαλεία¨ για τον έλεγχο σε οτι αφορά κυρίως την ηχορύπανση.

! Το κέντρο της πόλης οφείλουμε πάση θυσία να το διατηρούμε καθαρό σεβόμενοι πολίτες και επισκέπτες και γι΄αυτό πρόκειται να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα και νόμιμα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου. Για εμάς δεν υπάρχουν ταμπού για το πως πρέπει να διατηρηθεί καθαρός ο δήμος. Ταμπού είναι να έχεις εναν δήμο βυθισμένο στα απορρίματα.
 
! Το φαινόμενο της επαγγελματικής επαιτείας ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες πρόκειται να παταχθεί, προσβάλει όχι μόνο την τουριστική εικόνα της πόλης αλλά και την κοινωνική. Η ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών (Δημοτική Αστυνομία, ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό), αποτελεί μέρος του σχεδιασμού μας για την αποκατάσταση της αναρχίας που βιώνει η  πόλη.
 
Και τέλος
! Ο μεγάλος πληθυσμός των αδέσποτων ζώων που αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την δημόσια υγεία αλλά και για την ασφάλεια αποτελεί ένα απο τα καίρια ζητήματα καθημερινότητας και γι΄αυτό δεσμευόμαστε για ενα γενναιο οικονομικά πρόγραμμα στείρωσης με στόχο την σταδική μείωση του πληυθυσμού.
 
Η φιλοσοφία μας είναι το Ηράκλειο να έχει ενα κέντρο με ζωντανή την ιστορία του, αλλά ταυτόχρονα και ζωντανό το παρόν του. Και το παρόν το διαμορφώνουν οι άνθρωποι. Η λειτουργία των καταστημάτων που εξυπηρετούν και φιλοξενούν καθημερινά χιλιάδες Ηρακλειώτες και επισκέπτες, μπορεί να συμβάλει σε ένα ζωντανό κέντρο. Πρώτα όμως ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Και το έχουμε και είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε.

0 σχόλιο
0

Σχετικές αναρτήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο