Οι πρόστυχοι συμψηφισμοί της πολιτικής

από Χρήστος Κώνστας

«Τολμάτε και μιλάτε εσεις;».Πρόκειται για την πιο χυδαια, την πιο πρόστυχη και συνάμα πιο ξεδιάντροπη απάντηση που δίνεται διαχρονικά στο στίβο της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας.Και αυτό γιατί αποτελεί τον πυρήνα της παθογένειας του πολιτικού μας συστήματος.

Πρόκειται για το DNA μας σε οτι αφορά τον τρόπο σκέψης και την έννοια της ανάληψης ευθύνης.Οποιασδήποτε ευθύνης για οποιαδήποτε έκφανση της ζωής μας.Από την πολιτική και την οικονομία μέχρι την κοινωνία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Η κουλτούρα του «Κοίτα τι κάνουν οι αλλοι» για να δικαιολογήσεις τι έκανες ή τι δεν έκανες εσυ έχει καλλιεργήσει οτιδήποτε βλέπουμε και μας ενοχλεί μέχρι…να το αντιγράψουμε και εμείς.Είτε λόγω συνθηκών , είτε λόγω  εμποτισμένης νοοτροπίας.Σε κάθε περίπτωση γινόμαστε ενα με τη συμπεριφορά ή τη πράξη που νωρίτερα είχαμε καταγγείλει.

Η μήτρα της κουλτούρας αυτής βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.Οχι σήμερα, ούτε καν χθές.Διαπερνά γενεες πολιτικών και κατ’επέκταση πολιτών.

Η συζήτηση επι της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης έρχεται απλως να το επαναλάβει ίσως με πιο εμφατικό τρόπο και σίγουρα ανερυθρίαστο,χωρίς αιδώ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μιας απο τις σημαντικότερες υποθέσεις που πληττουν την ακεραιότητα της χώρας και αντι να δώσει απαντήσεις ανασύρει οτιδήποτε θυμίζει τις λαθροχειρίες της προηγούμενης κυβέρνησης.Απο τη φωτιά στο Μάτι μέχρι τη σκευωρία της Νovartis και τον Καλογρίτσα.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτής της πρακτικής του «Τολμάτε και μιλάτε εσείς;», η ομιλία του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος κατά την αποδοχή της πρότασης δυσπιστίας μεταξύ άλλων σημείωσε: « Ένοχος ένοχος ου ποιεί.Εκείνος που έχει δύο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση, εκείνος ο οποίος σήμερα αποκαλύπτεται ότι είχε χρήση και γνώση εκείνων οι οποίοι ήταν εγκληματική οργάνωση και τους φορούσε κουκούλες λέγοντάς τους “Μάξιμους”, και εκείνος ο οποίος σήμερα ακούγεται ότι είχε μία διασύνδεση με βαλίτσες και μαύρο χρήμα, αυτός δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο». 

Με αυτό το απόσπασμα από την εισαγωγή στο λόγο “υπέρ Αδυνάτου” του Λυσία ο κ.Γεραπετρίτης περιέγραψε με χαρακτηριστική επιτήδευση αυτό  που ο θυμόσοφος λαός λεει «Άσπρα σκυλιά, μαύρα σκυλιά, όλοι οι σκύλοι μια γενιά».

Και κάπως έτσι έκλεισε πριν καν ξεκινήσει η πολιτική συζήτηση για να ενημερωθούν οι πολίτες τι συνέβη και ποιος ευθύνεται.Όπως έχει συμβεί πλείστες όσες φορές με τους προηγούμενους και έχει αποδειχθεί οτι θα συμβεί και με τους επόμενους.

0 σχόλιο
0

Σχετικές αναρτήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο