Οι Λατινικές εξηγήσεις στα Ελληνικά περι…παχυσαρκίας

από Χρήστος Κώνστας

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την επίμαχη ανάρτηση.Δεν ξέρω πόσοι έκαναν τον κόπο να τη διαβάσουν πριν προστρέξουν στο κλίμα χιονοστιβάδας που αναπτύσσεται με κάθε ευκαιρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  για να βάλουν εναντίον εκείνου που έχει στοχοποιηθεί, επειδή  θεωρούν οτι στοχοποίησε εναν τρίτο.Πιθανολογώ οτι αρκετοί δεν μπήκαν στη διαδικασία να την αναζητήσουν και έκαναν αυτό που τους είναι πιο γνώριμο.Να τοποθετηθούν βάσει του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

Διαβάζοντας την ανάρτηση πλέον έχω την πεποίθηση οτι το ζήτημα δεν είναι τι δήλωσε η φερόμενη ως φέρελπις υποψήφια βουλευτής της γαλάζιας παράταξης αλλά το ποια ειναι αυτή.Και εξηγούμαι.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου με ανάρτηση της υποστήριξε οτι προβάλλουμε λάθος πρότυπα, άτομα με παχυσαρκία,γράφοντας συγκεκριμένα οτι ««Αντί να ασχοληθούμε με το τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα που είμαστε η ν.1 χώρα στην Ευρώπη στην παιδική αλλά και στην ενήλικη παχυσαρκία, προβάλλουμε τέτοια λάθος πρότυπα υγείας στα πλαίσια της woke culture. Θα το πληρώσουμε δυστυχώς αλλά θα είναι αργά» .Μάλιστα επέλεξε την επίμαχη ανάρτηση να τη συνοδεύσει με μια φωτογραφία δημοφιλους παρουσιάστριας η οποία προβλήθηκε απο διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης όταν την εντόπισαν σε μια πρόσφατη εξόρμηση της στη παραλία.Τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης μάλιστα συνόδευσαν τις φωτογραφίες της τηλεπαρουσιάστριας με πηχυαίους τίτλους όπως «Η Δανάη Μπάρκα γνώρισε την αποθέωση για το κορμί της σε παραλία της  Μυκόνου» ή  «Ακομπλεξάριστη με κορμάρα και τέλεια πόδια στη παραλία η Δανάη».

Το στέλεχος της ΝΔ είναι γνωστή για τις συντηρητικές για κάποιους , λογικοφανείς για άλλους δηλώσεις της κατα καιρούς.Και γι΄αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία.Επομένως αυτή η νέα τοποθέτηση της επικοινωνείται σε ενα κοινό που ήδη έχει καταταχθεί εναντίον ή υπερ της.Γι΄αυτό και ο νέος ντόρος δεν αφορά στο τι είπε αλλα στο ποιος το είπε.

Γιατί αν παρελπίδα ισχύει η πρώτη εκδοχή τότε μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί το βάθος του προβλήματος.

Μόλις τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ¨στοχοποίησε¨ τη χώρα μας για την παχυσαρκία που έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε , η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει ποσοστό υπέρβαρων 62,3% (άνδρες 68,2% – γυναίκες 56,2%), πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 58,7% (άνδρες 62,9% – γυναίκες 54,3%). 

Ειδικότερα, το ποσοστό των παχύσαρκων στην Ελλάδα εκτιμήθηκε σε 24,9% (άνδρες 24,2% – γυναίκες 25,4%), επίσης πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 23,3% (άνδρες 21,8% – γυναίκες 24,5%). Μία βασική διαπίστωση είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν αναλογικά περισσότεροι υπέρβαροι άνδρες, αλλά περισσότερες παχύσαρκες γυναίκες.

Όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία (και στα δύο φύλα στις ηλικίες έως πέντε ετών), στην Ελλάδα το ποσοστό εκτιμήθηκε για το 2020 στο 13,9%, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7,9%)!. Η χώρα μας εμφανίζεται να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μετά την Ουκρανία (17%) και την Αλβανία (14,6%).

Στις ηλικίες 5 έως 9 ετών (με βάση στοιχεία του 2016) η Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι έχει ποσοστό υπέρβαρων 41% (αγόρια 45,2% – κορίτσια 36,5%), αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 29,5% (αγόρια 32,1% – κορίτσια 26,6%). Το ποσοστό παχύσαρκων παιδιών 5-9 ετών στην Ελλάδα εκτιμήθηκε σε 17,8% (αγόρια 21,2% – κορίτσια 14,2%), έναντι μικρότερου μέσου ευρωπαϊκού όρου 11,6% (αγόρια 14% – κορίτσια 9,1%).

Αναφορικά με τους εφήβους (10-19 ετών, με βάση στοιχεία 2016), το ποσοστό υπέρβαρων στην Ελλάδα υπολογίστηκε σε 35,3% (αγόρια 39,2% – κορίτσια 31,3%), έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 24,9% (αγόρια 26,7% – κορίτσια 22,9%). Το ποσοστό των παχύσαρκων εφήβων στη χώρα μας εκτιμήθηκε σε 11,7% (αγόρια 14,4% – κορίτσια 8,8%) έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 7,1% (αγόρια 8,6% – κορίτσια 5,6%).

Ολα τα παραπάνω επικοινωνήθηκαν στις 3 Μαΐου είτε μέσα απο δημοσιεύματα μερίδας του τύπου που εκανε τον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα, είτε απο αναλύσεις ειδικών.Καμία αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Κανένας καταιγισμός γι΄αυτό που οχι φαίνεται να έρχεται αλλά είναι ήδη εδώ και αφορά την υγεία μας.Αφορά την καλλιέργεια συνείδησης για το τι πραγματικά είναι υγιές.

Ήρθε η Αφροδίτη να στοχοποιησει την Δανάη ενω το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα.Κι΄αν κάποιος ευθύνεται για όλο αυτό δεν είναι ούτε οι δηλώσεις Λατινοπούλου,ούτε η εμφάνιση της Μπάρκα.Είναι τα μέσα ενημέρωσης οχι μόνο για το τι προβάλλουν αλλά και με ποιο τρόπο το κάνουν.Αλλα να μην ξεχνάμε οτι και εδω ισχυει οτι και για τη πολιτική,τη δικαιοσύνη κ.α .Έχουμε τα μέσα ενημέρωσης που μας αξίζουν γιατί είναι κομμάτι της κοινωνίας μας.Τουλάχιστον εκείνου του τμήματος που έχει χρόνο για να δίνει τα ρέστα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραγγέλνοντας έτοιμο φαγητό 8 φορές την εβδομάδα γιατί δεν έχει χρόνο να μαγειρέψει ενώ την ίδια ώρα αναζητά εξωσχολικές δραστηριότητες για τα παιδιά του γιατί αγωνιά για το βάρος που έχουν πάρει αλλά αδυνατεί να κατανοήσει -ή ορθότερα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει -,το πως μετατράπηκαν από υγιή παιδιά σε παχύσαρκα.

0 σχόλιο
0

Σχετικές αναρτήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο