O Κορονοϊός, η άθληση του 13033 και η υποκείμενη …ανοησία που προκαλεί νοσήματα

από Χρήστος Κώνστας

Ενα χρόνο τώρα ακούμε και διαβάζουμε αναλύσεις επι αναλύσεων απο τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων. Η επικινδυνότητα του Κορονοιου υπερπολλαπλασιάζεται όταν εισέρχεται σε έναν οργανισμό ο οποίος ήδη παλεύει με άλλα νοσήματα.Μια χρόνια νόσος μπορεί να ¨σπρώχνει¨σε εξασθένιση το ανοσοποιητικό σύστημα εως και 80%. Ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για 188 χώρες και διαπίστωσαν οτι το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποιο υποκείμενο νόσημα.Δηλαδή 1,7 δις άνθρωποι ή ενας στους πέντε κατοίκους της γης.Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό ¨The Lancet Global Healt¨.

Όμως ποια είναι τα πιο συχνά υποκείμενα νοσήματα  σύμφωνα με στοιχεία απο τις Η.Π.Α; Το πιο συχνό υποκείμενο νόσημα στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι η υπέρταση με ποσοστό 72,6% και ακολουθούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις με 50,8% και στην τρίτη θέση η παχυσαρκία με 41%. Σε πιο νέους ασθενείς, το πιο συχνό υποκείμενο νόσημα είναι η παχυσαρκία με ποσοστά 49% στα άτομα ηλικίας 50-64 ετών και 59% στα άτομα 18-49 ετών.

Μαντέψτε τώρα ποιος παράγοντας είναι κοινός ανάμεσα στα πιο συχνά υποκείμενα νοσήματα.Μα φυσικα, η έλλειψη άθλησης,που σε συνδυασμό με κακές διατροφικές συνήθειες εκτινάσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουμε ενα απο τα πιο…¨δημοφιλή¨υποκείμενα νοσήματα.

Πάμε τώρα την Ελληνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την εξελιξη του Κορονοϊού απο τον περασμένο Μάρτιο.Προσέξτε.Δεν μιλάμε για μια σχετικά μικρή περίοδο, οπου οι όποιες επιπτώσεις απο την επιβολή περιοριστικών μέτρων θα είχαν ανεπαίσθητη αξία. Ήδη οδεύουμε στη συμπλήρωση ενος ετους περιορισμών ή απαγορεύσεων με περισσότερες απο 5.000 απώλειες ανθρώπινων ζωών ,εκ  των οποίων, η συντριπτική πλειοψηφία έπασχε απο κάποιο υποκείμενο νόσημα όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Κορονοϊό.Κι΄όμως ,κάνουμε τα πάντα στη χώρα μας για να θέσουμε τις βάσεις του υπερπολλαπλασιασμού των υποκείμενων νοσημάτων σε όλο και νεότερες ηλικίες. Η διαχρονική απαξίωση αυτού που ονομάζεται άθληση, ήδη απο τα σχολικά χρόνια με το γνωστό… ¨πάρε μια μπάλα και παίξε¨που συνεχίζει να ακούγεται απο μερίδα γυμναστών , μέχρι τη φοιτητική ζωή που δεν υπάρχει ούτε κατα διάνοια η εννοια της άθλησης, προδιαγράφει σε γενικές γραμμές και τη φυσικη κατασταση του ενηλικου πληθυσμου στην πορεία της ζωής του.

Και ενω γνωρίζουμε ,ίσως πλέον περισσότερο εμφατικά λόγω Κορονοιου, την επικινδυνότητα των υποκείμενων νοσημάτων κάνουμε οτι περνά απο το χέρι μας για να τα καλλιεργήσουμε και μάλιστα εν μέσω της επιδημιολογικής κρίσης.Απο την αρχή της διαχείρισης σε πολιτικό και δυστυχώς κυρίως σε επιστημονικό επίπεδο, παρότι παρουσιάζεται διάθεση κατανόησης για την ανάγκη της φυσικής δραστηριότητας εν μέσω lockdown, εντούτοις στη πραγματικότητα έχουν εδραιωθεί επι ενα σχεδόν χρόνο σειρά ζητημάτων που στη πράξη ναρκοθετούν την άθληση. Με ενα sms και με κωδικό 6, δείχνουν οτι εκπληρώνουν διεκπεραιωτικά την…υποχρέωση.Το κυριότερο όμως είναι οτι λαμβάνοντας το μήνυμα στο 13033, στέλνουν απάντηση στους πολίτες οτι την άθληση την βλέπουν για τη πλάκα.Προσέξτε οχι για διασκέδαση και ψυχική ανακούφιση πέρα απο την βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά καθαρά ως πλάκα.Προφανώς γιατί και εκείνοι στη σχολική τους ηλικία συνήθιζαν να βάζουν τη φόρμα πάνω απο το τζιν για να γλιτώσουν την απουσία την ώρα της γυμναστικής.Έτσι εκπαιδεύτηκαν ολόκληρες γενιές, μαθητών,εκπαιδευτικών και στη συνέχεια επιστημόνων και πολιτικών.Να διεκπεραιώνουν την ανάγκη για άθληση, για την ατομική υγεία  και εν τέλει για την ίδια τη ζωή 

Παχυσαρκία η νούμερο ένα αιτία υποκείμενου νοσήματος στις ηλικίες 18-49 αλλα εμείς διατηρούμε κλειστό ουσιαστικά τον αθλητισμό.Ναι είναι κλειστός ,εκτος κι αν εννοούμε αθλητισμό, οτι στέλνω μήνυμα και βγαίνω …νόμιμα για καφε στο μώλο του Ενετικού λιμένα στο Ηράκλειο ή στη παραλιακή στο Καράβολα.

Τα παιδιά με κλειστά τα σχολεία, τα οποία άνοιξαν τώρα με κίνδυνο να ξανακλείσουν, βρίσκονται στο σπίτι να γυμνάζουν τις…κόρες των οφθαλμών στις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών.Ναι φθάσαμε στο σημείο να θεωρούμε πλέον οτι η οθόνη της τηλεόρασης είναι λιγότερο επιβλαβής.

Επι ενα χρόνο σχεδόν κάνουμε οτι μπορούμε για να γεμίσουμε νοσοκομεία και να αυξάνουμε τους τζίρους των φαρμακευτικών.Οχι λόγω κορονοιου αλλά εξαιτίας της υποκείμενης …ανοησίας με την οποία είμαστε εμποτισμένοι πλέον αδυνατώντας να αντιληφθούμε οτι η επένδυση στην άθληση, τον αθλητισμό και στην ανάπτυξη μιας πιο υγιεινής διατροφικής κουλτούρας , μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο σωτήρια ακόμη και απο το εμβόλιο.Μόνο που όλα αυτά δεν τα εξασφαλίζεις με μια παραγγελία στην Biontech.Απαιτείται βαθειά αντιληπτική ικανότητα, όραμα, σχέδιο και στρατηγική.

0 σχόλιο
0

Σχετικές αναρτήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο