Κορονοϊός και Κοινωνία ξεφτίλισαν την αστυνομία με έναν …αντίγαμο!

από Χρήστος Κώνστας

Γνωρίζαμε ως έθιμο στην Κρήτη τον πρόγαμο. Γίνεται 2-3 μέρες πριν από τον γάμο.Γαμπρός και νύφη καλούν στενούς συγγενείς και φίλους και στήνεται ενα προεόρτιο γλέντι πριν τη μεγάλη μέρα του Γάμου. Παλαιότερα υπήρχε πιο έντονα και έθιμο του αντίγαμου.Ήταν την επομένη του γάμου όπου οι γονείς καλούσαν όλους όσοι βοήθησαν και έκαναν τον αντίγαμο, τρώγοντας ό,τι είχε απομείνει από το γάμο. Τα όργανα υπήρχαν και στον αντιγαμο, όπου ήταν στενότερος ο κύκλος, αλλά και τότε γίνονταν ξακουστά γλέντια. Κάπως έτσι το γαμήλιο γλέντι μπορούσε να διαρκέσει εως και μια εβδομάδα

Τη ¨παράδοση¨ θυμήθηκαν να ακολουθήσουν με τον δικό τους τρόπο εκατοντάδες καλεσμένοι σε γάμο στον Κουρνά  το περασμένο Σάββατο,οπου μαζί με κουμπάρους συγγενείς και φίλους το παρών έδωσε καθόλη τη διάρκεια του γλεντιού και η μισή αστυνομική δύναμη του Ρεθύμνου ενισχυμένη και απο δυνάμεις του Ηρακλείου.Οχι δεν ήταν καλεσμένοι αλλα επιφορτισμένοι να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όμως η προσπάθεια τους  αν και φιλότιμη εξελίχθηκε στο τέλος ως ο απόλυτος εξευτελισμός της Ελληνικής Αστυνομίας.Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι εκπροσωποι τους, η υπηρεσία είχε πληροφορίες για την τέλεση γάμου με καλεσμένους εως και 1000 άτομα , κόντρα στις απαγορεύσεις που αφορούν τους γάμους οπου επιτρέπονται μέχρι 50 άτομα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός .Δυνάμεις της αστυνομίας ανέλαβαν δράση για να συνετίσουν τους καλεσμένους και έτσι απέκλεισαν το χώρο οπου θα τελούνταν το μυστήριο ,επιτρέποντας την είσοδο σε 50 καλεσμένους.Όπως καταγγέλλουν οι αστυνομικοί,μετά τις αντιδράσεις όσων δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν απο κοντά το μυστήριο, αποχώρησαν οργανωμένα και έστησαν λίγα μέτρα μακρύτερα τον δικό τους…αντιγαμο!

Το γλέντι τρικούβερτο και παράλληλο με αυτο που εξελισσόταν με τους 50 καλεσμένους και το νιόπαντρο ζευγάρι.Μόνο που ο αντίγαμος κατέληξε να έχει υπερπολλαπλάσιους συνδαιτυμόνες απο όσους είχε ο γάμος! Η πρόκληση συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ενω τα φαγητά έκαναν την διαδρομή απο τον γάμο στον αντιγαμο για να μείνουν ολοι ικανοποιημένοι.Η προστασία της δημόσιας υγείας έγινε κενό γράμμο και η αξιοπρέπεια της αστυνομίας το πιο σύντομο ανέκδοτο, σαν αυτά που λέγονται για τους γάμους.

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι αστυνομικές δυνάμεις απο Ρεθυμνο και Ηράκλειο κλήθηκαν να αστυνομεύσουν περιοχή οπου υπάγεται στα διοικητικά όρια αστυνόμευσης του νομού Χανίων.Η παραπάνω τραγελαφική υπόθεση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αστυνομία στο νησί διαχρονικά άγεται και φέρεται ανάλογα με τις κοινωνικές πιέσεις που δέχεται.Αντι να επικρατει η ισονομία και η ισοπολιτεία ,άλλοτε επικρατεί ο νόμος της σιωπής και άλλοτε ο νόμος του ισχυρού όπως απέδειξε ο γάμος στον Κουρνά.

Δεν γνωρίζω αν στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ευτυχής συγκυρία οτι στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται κρητικός αξιωματικός.Όμως ο αρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης δεν έχει απλά χρέος.Είναι υποχρεωμένος να ερευνήσει, αν ,πως και γιατί δεκάδες αστυνομικοί αφέθηκαν να εξευτελιστούν ενώπιον μιας ολόκληρης κοινωνίας.Αν και η αλήθεια είναι ότι τα πως και τα γιατί όλοι λίγο εως πολύ τα γνωρίζουμε.Αυτό που πάντα μας αποκρύπτεται είναι το ¨ποιοι¨ έδωσαν την εντολή για τον δημόσιο εξευτελισμό.

0 σχόλιο
0

Σχετικές αναρτήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο