Είμαστε…οι επιλογές μας

από Χρήστος Κώνστας

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τα νοσοκομεία της χώρας με επίκεντρο την Αττική αρχίζουν να βιώνουν καταστάσεις Ιταλίας. Μονάδες εντατικής θεραπείας που δεν είχαν χαρακτηριστεί για νοσηλεία περιστατικών COVID-19 εκκενώνονται εκτάκτως για να καλύψουν τις ανάγκες ασθενών με Κορονοϊό. Αυτό είναι το πρώτο καθαρό μήνυμα οτι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και δυστυχώς βαδίζουμε ολοταχώς προς…Μπέργκαμο. Είναι ζήτημα χρόνου εφόσον η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται να φτάσουμε στο σημείο της “επιλογής”.

Τι σημαίνει αυτό; Με το δεδομένο οτι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορονοϊό και ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, τότε στη περίπτωση που οι Μονάδες ξεμείνουν από κρεβάτια,το μοναδικό διαθέσιμο κριτήριο νοσηλείας θα είναι ηλικία.

Υπάρχει περιθώριο αναστροφής; Όχι εφόσον συνεχίζουμε και επιλέγουμε να ζούμε επικινδύνως αδιαφορώντας για τον εαυτό μας , την οικογένεια μας ,τον συνάνθρωπο μας. Η σημερινή κατάσταση διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιλογές μας προ δεκαπενθημέρου.Αυτό συμπίπτει χρονικά με την επιστροφή του συνόλου των εκδρομέων και το άνοιγμα των σχολείων. Από τη μια είχαμε εκείνους που επέλεξαν διακοπές χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο ατομικής προστασίας και από την άλλη είχαμε εκείνους που δηλώνουν ακόμη και σήμερα (γονείς κατά κύριο λόγο) αρνητές της χρήσης μάσκας, περνώντας αυτό το επικίνδυνο μήνυμα και στα παιδιά τους, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω “εργαλειοποίησαν” για να δουλέψουν επικοινωνικά τις δικές τους θεωρίες μέσα από συγκεντρώσεις σε πλατείες της χώρας.

Έκαναν μια ατομική επιλογή που έθεσε και φυσικά εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κι΄αν αυτό ήταν μέχρι και πριν μερικές ημέρες μια έωλη εως και συκοφαντική κατηγορία,σήμερα είναι γεγονός πέρα πάσης αμφιβολίας.Μια επίσκεψη στις ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας είναι αρκετή ακόμη και για τον πιο δύσπιστο.

Κι΄αν κάποιοι θεωρούν οτι εκτός Αττικής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη,δείχνοντας ως παράδειγμα και τη Κρήτη,δεν θα πρέπει να ξεχνούν οτι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο. Μπορεί να απαρτίζεται από υγειονομικές περιφέρειες αλλά όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης , η αναδιάταξη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό σημαίνει οτι θα κληθεί να βάλει υγειονομική “πλάτη” και το νησί για τις ανάγκες άλλων περιοχών , οδηγώντας σε συρρίκνωση των διαθέσιμων “εργαλείων”.

Όσο επιμένουν και στην Κρήτη, κάποιοι σε επικίνδυνες επιλογές ,τόσο σπρώχνουν και το νησί στο κάδρο της επιδημιολογικής κρίσης, άμεσα ή έμμεσα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα ξεσπούν κατά πάντων όταν θα έρθει η ώρα της επιλογής για τον δικό τους συγγενή ή φίλο.Τότε που θα μένει εκτός της ΜΕΘ γιατί απλά έτυχε να είναι μεγαλύτερος σε ηλικία. Μόνο που τότε θα είναι αργά για να επανεξετάσουν το κόστος της επιλογής τους.

0 σχόλιο
0

Σχετικές αναρτήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο